- 1393/07/13 - 12:14
- زمان مطالعه : 2 دقیقه
- /ZyXi
وضعیت رفاهی اجتماعی سالمندان کشور
همانطور که جمعیت سالمند افزایش می یابد نسبت بیماری های مزمن و ناتوانی ها و معلولیت ها نیز افزایش می یابد.
همانطور که جمعیت سالمند افزایش می یابد نسبت بیماری های مزمن و ناتوانی ها و معلولیت ها نیز افزایش می یابد. در کشورهای توسعه یافته به تبع ارتقاء سلامت و اجرای برنامه های پیشگیری، بیماریهای مزمن و ناتوانی ها کاهش یافته است. در کشورهای در حال توسعه با پیر شدن جمعیت با شیوع بالای احتمالی عوامل خطر برای بیماریهای مزمن و معلولیت ها روبرو خواهیم شد که مداخلات پیشگیری کننده و ارتقاء سطح سلامت می توان آن را بهبود بخشید.
از مهمترین راهکارها برای فراهم ساختن ارتقاء سطح سلامت سالمندان، بهبود روش زندگی آنان است آموزش شیوه زندگی سالم به افراد سالمند منجر به بهبود کیفیت زندگی آنان میشود.
آقای دکتر مطلق "مدیر کل محترم دفتر سلامت جمعیت وخانواده و مدارس"در برنامه کمیته کشوری ارتقاء سلامت سالمندان وضعیت شاخصهای اجتماعی و رفاهی سالمندان کشور را به شرح ذیل بیان کرد:
85 درصد سالمندان زن و 58 درصد سالمندان مرد در کشور بی سواد هستند.علاوه بر این 15 درصد از زنان سالمند و 20 درصد از مردان سالمند بیکار و بدون درآمدهستند.
وی همچنین اعلام نیاز سالمندان زن به بهداشت را به عنوان مهمترین نیاز66 درصد و این شاخص را در مردان 62 درصد عنوان کرد. علاوه بر این5/17 تا 18 درصد از زنان و 21 درصد از مردان در طی یک سال در بیمارستان بستری میشوند که در این میان مهمترین بیماری برای سالمندان در شهرها اختلالات قلبی وعروقی و در روستاها بیماریهای چشمی و گوارشی است و مهمترین عاملیکه 20 درصد از مردان و 20 درصد از زنان سالمند را دچار حادثه کرده است در شهرها ترافیک و در روستاها زمین خوردن اعلام شده است.
دکتر مطلق پوشش بیمهای سالمندان را 70 درصد خواند و بیان کرد: 95 درصد از سالمندان نیازمند سمعک، فاقد آن هستند، 55 درصد از سالمندان نیازمند عینک، عینک نمیزنند یا فاقد آن هستند، 42 درصداز سالمندان نیازمند به دندان مصنوعی،از آن استفاده نمیکنند، 75 درصد از سالمندان نیازمندان واکر یا ویلچر، فاقد آنند، 9 درصد از سالمندان هیچ گونه درآمدی ندارند
ایشان در ادامه بیماریهای شایع دوران سالمندی را در کشور نام برد و گفت: 4/53 درصد از سالمندان از اختلالات حرکتی، 7/36 درصد از آنان از سرگیجه، 1/33 درصد از فشار خون، 9/28 درصد از وزوز گوش، 28 درصد از اختلالات بینایی، 28 درصد از اختلالات شنوایی، 23 درصد از تکرر ادرار، 3/21 درصد از یبوست و3/9 درصد از دیابت رنج می برند.
دکتر مطلق نسبت به ارائه خدمات توانبخشی مطلوب به سالمندان تاکید کرد و افزود: بهبود کیفیت ارائه خدمات بهداشتی،درمانی و توانبخشی به سالمندان، ساماندهی وضعیت درمان در بخش کلینیکهای درمانی،افزایش پوشش بیمهای، تربیت نیروی انسانی مجرب از مواردی است که برای تامین سلامت سالمندان لازم الاجرا است.
مدیر کل جمعیت و خانواده وزارت بهداشت همچنین نسبت به تقویت سازمانهای دولتی و غیر دولتی اعم از کمیته امداد امام خمینی، نهضت سوادآموزی، فرهنگ سراها، شهرداریها و سازمان بازنشستگی تاکید کرد و گفت: از آنجا که قانون برنامه سوم توسعه به موضوع بهبود سلامت سالمندان توجه بسزایی کرده است لذا مشارکت همه سازمانهای دولتی و غیر دولتی در تحقق این امر و در نتیجه تامین سلامت سالمندان بسیار مؤثر است.