امروز : 10 تیر 1403
معاونت بهداشت
دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی کاشان

معرفی واحد

یکی از اهداف اصلی PHC،تلاش در جهت بهبود تغذیه جامعه می‌باشد که عمده فعالیت آن اجرای اقداماتی است که به بهبود تغذیه در سطح جامعه و خصوصا گروه‌های آسیب پذیر کمک کند.

کلیه امور مربوط به بهبود تغذیه جامعه در سطح دانشگاه علوم پزشکی کاشان، اجرای برنامه های آموزشی، نظارت برای ارائه خدمات در مراکز بهداشتی و خانه های بهداشت از عمده وظایف این واحد است.

هدف کلی واحد : (تامین حفظ و ارتقای وضعیت تغذیه جامعه)

 

اهداف برنامه:

  • بهبود روند رشد و وضعیت تغذیه کودکان زیر۶ سال
  • بهبود وضعیت تغذیه دانش آموزان
  • بهبود وضعیت تغذیه مادران باردار و شیرده
  • بهبود وضعیت تغذیه میانسالان
  • بهبود وضعیت تغذیه سالمندان
  • پیشگیری و کنترل وضعیت اختلالات ناشی از کمبود ید
  • پیشگیری و کنترل اختلالات ناشی از کمبود آهن و کم خونی ناشی از فقر آهن
  • پیشگیری و کنترل اختلالات ناشی از کمبود سایر ریزمغذی‌ها (ویتامین A- D- روی وکلسیم)
  • ارتقای فرهنگ و سواد تغذیه ای جامعه به منظور کاهش شیوع سرطان
  • ارتقای فرهنگ و سواد تغذیه ای جامعه به منظور کاهش شیوع بیماری‌های قلبی عروقی و فشار خون
  • ارتقای فرهنگ و سواد تغذیه ای جامعه به منظور کاهش شیوع دیابت
  • ارتقای فرهنگ و سواد تغذیه ای جامعه به منظور کاهش شیوع چاقی
  • بهبود وضعیت تغذیه در مراکز جمعی و عمومی

 

شرح وظایف:

واحد بهبود تغذیه جامعه یکی از واحدهای معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی می باشد که فعالیت های مختلف تغذیه ای را با هدف پیشگیری از بیماری ها و ایجاد سلامت و امنیت غذایی برای کلیه اقشار جامعه مدیریت می کند.

  1. اصلاح الگوی تغذیه گروههای سنی مختلف شامل: مادران ) پیش از بارداری، بارداری ، شیردهی) –  کودکان و نوجوانان ) پیشگیری از کم وزنی، کوتاه قدی و لاغری) -  میانسالان - سالمندان از طریق فعالیت های درون و برون بخشی )ادارات مختلف مانند آموزش و پرورش، جهاد کشاورزی، کمیته امداد، بهزیستی، و غیره(
  2. مشارکت در کمیته شیر مدارس
  3. مدیریت برنامه های تغذیه ای در پیشگیری از بیماری های غیرواگیر)چاقی ، قلبی عروقی، پر فشاری خون، چربی خون بالا، دیابت و انواع سرطان(  و ... با اصلاح الگوی غذایی نان، روغن، نمک، لبنیات، میوه و سبزی (
  4.  تلاش در جهت افزایش فرهنگ و سواد تغذیه ای از طریق آموزش های تغذیه، همکاری با رسانه های جمعی خبرگزاری ها، تهیه کتب، مقالات و برشورهای آموزشی، برگزاری بسیج آموزش همگانی تغذیه در سطح دانشگاه ، شهرستان و ...
  5. پشگیری از کمبود ریزمغذی ها ( کلسیم، آهن، ید، ویتامین آ و دی ( از طریق مکمل یاری در پایگاهها و مراکز خدمات جامع سلامت به مادران باردار و کودکان زیر 2 سال و اجرای برنامه آهن یاری هفتگی تا 16 هفته متوالی و  مکمل یاری ویتامین دی ماهیانه یک عدد تا 8 ماه  و اجرای پایش ید ادرار دانش آموزان و یددار کردن نمک .
  6.  تهیه و تدوین برنامه عملیاتی با توجه به اولویت های تغذیه ای منطقه
  7. مدیریت انجام طرح های تحقیقاتی و نیز مداخلات تغذیه ای کشوری
  8. مدیریت برنامه های تغذیه ای منطقه در شرایط بحران- توزیع بسته های خدمتی تغذیه و ...
  9. پایش و نظارت بر اجرای برنامه های تغذیه ای در سطح معاونت بهداشت
  10. نظارت بر اجرای برنامه های تغذیه ای در طرح تحول نظام سلامت در حوزه بهداشت از طریق جذب و آموزش کارشناسان تغذیه