امروز : 03 دی 1403
معاونت بهداشت
دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی کاشان
  • 1393/07/08 - 13:02
  • 76
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه
  • /ZuXi

سالمندان وحمایت های اجتماعی

جمعیت جامعه پیوسته در حال تغییر است و وضعیت اقتصادى جامعه متفاوت شده است. صورت بندى فرهنگى- اجتماعى جامعه تغییراتى نوینی یافته و مؤلفه هاى آن تعاریف جدیدى یافته اند.



جمعیت جامعه پیوسته در حال تغییر است و وضعیت اقتصادى جامعه متفاوت شده است. صورت بندى فرهنگى- اجتماعى جامعه تغییراتى نوینی یافته و مؤلفه هاى آن تعاریف جدیدى یافته اند.



 حال سوال این است در چنین شرایط نو و نه لزوماً مضطرب کننده، جایگاه سالمندان چگونه قابل تعریف است و آیا اساساً به این پرسش اندیشیده ایم؟ بررسى ها نشان مى دهد که سالمندان تنها یک درصد از مجموع قوانین تصویب شده را دارا هستند که از این مقدار ۶۲ درصد اقتصادى، ۲۲ درصد اجتماعى و ۱۶ درصد رفاهى و بهداشتى است. دقت در همین سهم ناچیز نشان مى دهد که اغلب این مصوبات نیز به صورت پراکنده و یا در قالب آیین نامه هاى اجرایى دولت و سازمان ها مى باشد، همچنین نگاهى به مصوبات اجتماعى، آنچنان که گفته شد ۲۲  درصد از مجموع یک درصد سهم سالمندان از کل قوانین مصوب، نشان مى دهد که این مقدار نیز اعتناى خاصى به مسایل و ضرورت هاى خاص و عمیق سالمندان نداشته اند. علاوه بر این به جز مسایل و نیازهاى پایه همچون خانواده، هویت، اوقات فراغت و… این نیز اهمیت دارد که آیا راهکارى نیز براى حمایت از سالمندان در برابر خشونت ها و تهدیدها و آسیب ها اندیشیده و پیش بینى شده است.



مطالعات و بررسى ها نشان مى دهد که سالمندان و سالمندى تعریف روشنى چه در نظام و قانونگذارى و چه در فرهنگ عمومى نیافته است و فقر و ابهام در وضعیت حقوقى سالمندان و سرفصل هاى مهم سالمندى را به همراه دارد. از سر فصل های مهم سالمندی عبارتند از سالمندى و تغییرات جمعیتى، جایگاه و موقعیت فرهنگى- اجتماعى سالمندان، هویت سالمندى و انتقال فرهنگى، مشارکت اجتماعى، خانواده، اوقات فراغت و ورزش، مراقبت و حمایت عمومى، بهداشت و سلامت، وضعیت اقتصادى و معیشت سالمندان، بازنشستگى، فضاهاى سالمندى، مصرف کالاهاى فرهنگى و آموزش و توانبخشى.





توصیه هاى اجرایى در جهت اصلاح شرایط موجود:



- استفاده از رسانه هاى گروهى در جهت آگاه نمودن هر چه بیشتر خانواده ها از شرایط سالمندى، ارزش نهادن به این گروه سنى و تغییر نگرش منفى آنان و سایر افراد جامعه



- مصوب کردن قوانین حمایتی از سالمندان در کشور: متاسفانه به طور کلى جامع و کامل نبوده و بسیارى از مسایل و مشکلات سالمندان کشور نادیده گرفته شده این مهم می طلبد تا سازمان و انجمن ها (منجمله سازمانهای رفاهی) با یک بررسى جامع و کافى نیازهاى جمعیت سالمند را بررسى کرده و قوانین متناسب را به قوه مقننه پیشنهاد نمایند.



- گسترش فعالیت موسسات خصوصی و خیریه در زمینه ارائه خدمات سالمندی: به منظور توسعه مراقبت هاى بهداشتى از سالمندان و کاهش هزینه ها و افزایش سهولت دسترسى به خدمات مورد نظر، پیشنهاد مى شود که دامنه فعالیت موسسات خصوصى و خیریه با حفظ نظارت مرکزى گسترش یابد



-انجام ارزیابى واقع بینانه از امکانات مالى خانواده هایى که از افراد مسن نگهدارى مى کنند، به منظور ارایه کمک مالى و آموزش هاى لازم به خانواده هاى نیازمند.



- به کارگیرى سازوکارهایى براى پیشگیرى از احساس انزوا و گوشه گیرى در افراد سالمند.



- انجام اقدامات تبلیغى و ترویجى براى تبیین نقش، جایگاه، شأن و منزلت افراد سالمند در ساختار جامعه.



- تقویت نهادهاى عمومى دولتى و NGOهاى حامى سالمندان.



- نهادینه کردن احترام به سالمندان در بین کودکان نوجوانان و جوانان از طریق آموزش در کتب درسى در سطوح مختلف.



- تلاش براى حل مشکلات اقتصادى سالمندان به منظور استحکام روابط خانوادگى و کاهش مشکلات خانواده ها.



- ایجاد فرصت هاى تفریحى (زیارتى- سیاحتى) براى سالمندان.



- باید افراد مسن و مخصوصا در آستانه سالمندى، تحت آموزش هاى اجتماعى خاص دوران سالمندى به وسیله متخصصان مسایل اجتماعى مشاوره اى قرار گیرند.



- خانواده هاى داراى سالمند به وسیله مشاوران خانواده و رسانه هاى همگانى با مشکلات دوران سالمندى و مراقبت از آن ها آشنا شوند.



 



  • گروه خبری : نکات آموزشی بهداشتی
  • کد خبر : 40898
کلمات کلیدی
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم