امروز : 11 تیر 1403
معاونت بهداشت
دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی کاشان
  • 1394/12/20 - 10:39
  • 59
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه
  • /ZZMi

چهارشنبه سوری و خطر سوختگی

شایعترین حادثه ای که در چهارشنبه سوری رخ می دهد، سوختگی درجه یک سطحی است ولی سوختگیهای درجه......



شایعترین حادثه ای که در چهارشنبه سوری رخ می دهد، سوختگی درجه یک سطحی است ولی سوختگیهای درجه دو شدید و درجه سه شدیدترین نوع سوختگی نیز در حوادث چهارشنبه سوری، زیاد دیده می شود. درد، تورم، تاول و قرمزی پوست از مهمترین نشانه های سوختگی هستند. در میان نواحی مختلف بدن معمولا سوختگی دست از بقیه شایع تر است و پس از آن، سوختگی صورت و تنه. قطع عضو و عفونت ثانویه، دو عارضه خطرناک از میان عوارض زودرس سوختگی اند و اختلال اعصاب و روان، به ویژه افسردگی، یکی از عوارض دیررس سوختگی. اگر شدت سوختگی خیلی زیاد باشد، حتی گاهی ممکن است کار مصدوم به مرگ نیز بینجامد



خطر سوختگی و 8 توصیه :

هدف از درمان سوختگی به حداقل رساندن خطر عفونت و التیام بخشیدن هرچه سریعتر زخم و کاهش ناهنجاری ها از نظر زیبایی می باشد.اگر در این ایام، با مصدومی مواجهه داشتید که دچار سوختگی ناشی از مواد محترقه شده بود، از توصیه های زیر کمک بگیرید :

 1- مصدوم را از منبع سوختگی دور کنید و او را آرام کنید و شرایط عمومی وی را ارزیابی کنید. از باز بودن راههای هوایی و تنفس طبیعی او مطمئن شوید . صدایش بزنید یا تکانش بدهید تا از هوشیار بودنش اطمینان حاصل کنید. اگر بیهوش است، سر او را عقب بکشید تا زبانش باعث انسداد راههای هوایی اش نشود و او را گرم نگه دارید.

2- محل سوختگی را با آب سرد و تمیز، حداقل به مدت 10 دقیقه، بشویید و انگشتر، النگو، کمربند، ساعت، زیورآلات و وسایل تنگ و فشارنده را خارج کنید .

 3-اگر لباس مصدوم روی عضو سوخته را پوشانده، آن را از بدنش خارج کنید و اگر لباسش به پوست ناحیه سوخته چسبیده است،دورتادور آن را تا محل چسبیده به بدن قیچی کنید .

4- تاول ها را نترکانید چون آنها مانند پانسمانی مناسب در محل سوختگی عمل میکنند و آن ناحیه را از آلودگی های محیطی در امان نگه می دارند. فقط در صورتی باید محل سوختگی را به طور کامل پاکسازی کرد که سوختگی شیمیایی اتفاق افتاده باشد اما این

پاکسازی هم صرفاً باید به وسیله پزشکان و در شرایط استریل انجام شود .

5- با گاز استریل یا یک پارچه تمیز بدون کرک، محل سوختگی را آرام بپوشانید و هرگز از خمیردندان، ماست، سیب زمینی رنده شده و روغن برای تسکین درد و بهبود سوختگی استفاده نکنید زیرا باعث بروز عفونت در محل می شود. به یاد داشته باشید هرگز یخ روی محل سوختگی نگذارید.

6 - برای درمان و پانسمان سوختگی باید به یک مرکز بهداشتی یا درمانگاه مراجعه کنید. در سوختگی های سطحی می توانید با استفاده از پمادهای سوختگی و پوشاندن محل سوختگی با یک پارچه تمیز یا گاز استریل، اقدام کمکی اولیه را انجام دهید تا در زمان مناسب، مصدوم را به مرکز درمانی برسانید اما در سوختگی های شدید و عمیق باید بلافاصله با اورژانس ( 115 ) تماس بگیرید .

7- نواحی تناسلی، انگشتان، کف دست، صورت، مخاط ها و چشم از قسمت های بسیار مهم بدن هستند که حتی سوختگی های کوچک آنها هم باید به وسیله پزشک معاینه و درمان شود، بنابراین اگر با کوچکترین سوختگی در این نواحی مواجه شد ه اید، بلافاصله مصدوم را برای معاینه و درمان به مرکز درمانی برسانید .

 8- اگر منشاء سوختگی مواد نیمه جامد یا مایع است ، برای پاک کردن مواد تلاش نکنید. زیرا ممکن است باعث صدمه بیشتر به بافت صدمه دیده شود



  • گروه خبری : نکات آموزشی بهداشتی
  • کد خبر : 41382
کلمات کلیدی
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم