امروز : 11 تیر 1403
معاونت بهداشت
دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی کاشان
  • 1393/03/21 - 09:02
  • 26
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه
  • /ZKUi

مشکلات خانواده های تک فرزند

برخی از خانواده ها خواسته یا ناخواسته ( دلایل طبی، فوت یکی از کودکان و ...) یک فرزند بیشتر ندارند و نظرات بسیار متفاوتی در مورد عواقب منفی و مثبت تک فرزندی مطرح شده است.



برخی از خانواده ها خواسته یا ناخواسته ( دلایل طبی، فوت یکی از کودکان و ...) یک فرزند بیشتر ندارند و نظرات بسیار متفاوتی در مورد عواقب منفی و مثبت تک فرزندی مطرح شده است، نظیر اینکه مادر و پدر وقت، توجه و امکانات بیشتری برای پرورش و تربیت بهتر کودک دارند، یا به دلیل عدم وجود خواهر و برادر کودک لوس و خودخواه بار می آید. ما در اینجا سعی میکنیم تا برخی از باورهای غلط و حقیقت های مربوطه را متذکر شویم.



حقایقی در مورد کودکان تک



- تک بودن باعث لوس شدن و خودخواهی نمی شود، بلکه رفتار پدر و مادر و شرایط محیطی عامل آن است.



- تقریبأ همانند کودکان اول، کودکان تک به دلیل توقعات و موقعیت و رفتار والدین، معمولأ افرادی کنترل کننده و بزرگسالانی کوچک می شوند و به اصطلاح دوران کودکی شان بسیار کوتاه می شود. همچنین امکان اینکه افراد کمال پرست ( و نه کمال گرا ) شوند، بیشتر است و به همین دلیل سعی می کنند در همه چیز جزء اولین یا بهترین باشند و هرگاه در زمینه ای چنین امکانی وجود نداشته باشد، از آن کار کنار کشیده و دوری می کنند.



- کودکان تک ( اگر شرایط و امکانات مناسب فراهم نشود ) بیشتر درون گرا شده و در برقراری ارتباط با هم سن و سالان خود ممکن است مشکل بیشتری پیدا کنند.



- تنها موردی که در مورد کودکان تک معمولأ صادق است، احساس تنهایی است که دارند و اگرچه با برقراری ارتباطات و داشتن دوستان صمیمی شدت آن کم خواهد شد ولی معمولأ در سنین بالا شدت آن کمی بیشتر خواهد شد.



توصیه هایی به والدین تک فرزند



1- به او اجازه دهید دوران بچگی خود را همانند سایر کودکان هم سن و سالش طی کند. توقعی خارج از محدوده ی سنی و توانش نداشته باشید.



2- به او اجازه دهید تا همانند سایر کودکان اشتباه کند، شکست بخورد، لجبازی کند، سرکش و نافرمانی کند.



3- مهمترین عامل موثر در شکل گیری طبیعی و درست شخصیت کودکان حضور هم بازی و تعامل با کودکان هم سن و سال است، در اطرافیان خود به دنبال کودکان هم سن و سال فرزندتان بگردید و تمام تلاش خود را به کار ببندید تا با هم رابطه نزدیک و تقریبأ دائمی داشته باشند ( خصوصأ از 18 ماهگی به بعد ).



4- پس از 5/1 سالگی روزانه نیم تا 1 ساعت او را به پارک و زمین بازی بچه ها ببرید.



5- از حمایت کردن بیش از حد او خودداری کنید. برای اینکه معیاری برای آن داشته باشید، خودتان را با والدین دیگری که چند فرزند دارند، مقایسه کنید.



6- اصول و قوانین پرورش و تربیت کودکان تک تفاوتی با دیگر کودکان ندارد و آنها را بیاموزید.



 



  • گروه خبری : نکات آموزشی بهداشتی
  • کد خبر : 40741
کلمات کلیدی
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم