امروز : 12 بهمن 1403
معاونت بهداشت
دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی کاشان

برنامه عملیاتی بهداشت مواد غذایی 

 

هدف کلی: توسعه مراقبت ها و خدمات نظام سلامت

 هدف کمی: ارتقاء وضعیت نظارت 10 درصدی بهداشتی بر مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی و اماکن عمومی

ردیف

برنامه

عنوان فعالیت

شیوه پایش و ارزشیابی

مسئول اجرا

زمان شروع

زمان  پایان

1

نظارت و کنترل کمی و کیفی موادغذایی و اماکن عمومی

نظارت بهداشتی بر مواد غذایی در سطح عرضه

مطابق با شیوه نامه برنامه عملیاتی

نیکخواه

فروردین

شهریور

2

نظارت و کنترل کمی و کیفی موادغذایی و اماکن عمومی

نظارت بهداشتی بر مواد غذایی در سطح عرضه

مطابق با شیوه نامه برنامه عملیاتی

نیکخواه

مهر

اسفند

3

نظارت و کنترل کمی و کیفی موادغذایی و اماکن عمومی

توانمند سازی بازرسین بهداشت محیط

برگزاری دوره آموزشی – تامین تجهیزات پرتابل -بررسی گزارشات و  شاخص ها

نیکخواه

فروردین

اسفند

 

شیوه نامه برنامه

نام فعالیت

توضیحات

نمونه بردرای موادغذایی

 حد انتظار برای نمونه بردرای مواد غذایی نداریم. نمونه برداری  در شرایط طغیان، شکایت و مشکوک بودن به ماده غذایی  انجام میشود. 
عملکرد دوره گزارش دهی : شامل تعداد نمونه برداری مواد غذایی بجز نان و نمک در دوره گزارش دهی است.  

نمونه برداری نان

 حد انتظار نمونه برداری نان، حداقل یک بار سنجش میزان نمک درخمیرنان و مواد افزودنی غیر مجاز مانند جوش شیرین در طول سال است. چون دوره گزارش دهی شش ماهه  است پس حد انتظار 50 % تعداد نانوایی ها است. اگر یک دانشگاه 5000 واحد نانوایی داشته باشد  حد انتظار 2500 است.  
عملکرد دوره گزارش دهی : شامل تعداد نمونه برداری انجام شده از نان  در دوره گزارش دهی است.در مثال بالا باید 2500 نمونه نان در هر شش ماه اخذ شود.  

یدسنجی نمک

 حد انتظار یدسنجی نمک: انتظار می رود سالانه یک بار نمک مصرفی رستوران، بیمارستان، اغذیه فروشی، سربازخانه، کارخانه یا کارگاه ها، بوفه مدارس و مهدهای کودک، زندان، آسایشگاه سالمندان، سلف سرویس ها یدسنجی شود. چون انتظار یدسنجی از مراکز هدف سالانه و گزارش دهی شش ماهه است حد انتظار یدسنجی 50 درصد مراکز گروه هدف است. اگر تعداد رستوران، بیمارستان، اغذیه فروشی، سربازخانه، کارخانه یا کارگاه ها، بوفه مدارس و مهدهای کودک، زندان، آسایشگاه سالمندان، سلف سرویس ها در یک دانشگاه  3000 مورد باشد حد انتظار 1500 مورد ثبت گردد.
عملکرد دوره گزارش دهی : شامل تعداد ید سنجی انجام شده از نمک در دوره گزارش دهی است.در مثال بالا باید 2500 نمونه نان در هر شش ماه اخذ شود.  

نمونه بردرای نمک

 حد انتظار  نمونه بردرای نمک: انتظار می رود  هر مرکز بهداشت سالانه از همه برند های نمک در منطقه تحت پوشش نمونه بردرای انجام شود.  چون انتظار نمونه بردرای سالانه و گزارش دهی شش ماهه است حد انتظار نمونه بردرای نمک، 50 درصد تعداد برند نمک شناسایی شده در هر شهرستان است. اگر تعداد برند نمک در یک شهرستان 40 مورد باشد حد انتظار 20 مورد ثبت گردد.
عملکرد دوره گزارش دهی : شامل تعداد  برند نمک است که در دوره گزارش دهی نمونه بردرای  انجام شده  است.در مثال بالا باید در هر شش ماه از 20 برند نمونه  نمک  اخذ شود.  

تجهیز بازرسان
 به تجهیزات پرتابل

 حد انتظار تجهیز بازرسان به تجهیزات پرتابل : انتظار می رود  همه بازرسان بهداشت محیط حداقل شوری سنج، دماسنج و pH  سنج داشته باشند. حد انتظار تعداد بازرسان بهداشت محیط تحت پوشش است.
عملکرد دوره گزارش دهی : تعداد بازرسان بهداشت محیط که در دوره گزارش دهی به  شوری سنج، دماسنج و pH  سنج  دسترسی دارند.  

ثبت گزارش نهایی طغیان

 حد انتظار ثبت گزارش نهایی طغیان : انتظار می رود  فرم گزارش نهایی 100 درصد طغیان های ثبت شده با منبع غذا/ مشترک تکمیل شود. حد انتظار می شود 100 .
عملکرد دوره گزارش دهی : درصد طغیان های ثبت شده در دوره گزارش دهی که گزارش نهایی مطابق دستور عمل ثبت شده است. اگر در یک دانشگاه در شش ماهه اول 80 طغیان  ثبت شده که  منبع 50 طغیان غذا/ مشترک تشخیص داده شده است و برای 10 طغیان گزارش نهایی ثبت شده است عملکرد باید 20 ثبت شود.