- 1399/12/25 - 13:02
- زمان مطالعه : 4 دقیقه
- /Zco1
چهارشنبه آخر سال خطرناک نیست اگر....
چهارشنبه سوری یکی از سنت های قدیمی ما ایرانیان در زمان های گذشته که در حد یک آتش بازی مختصر و هدف نهایی آن پاکسازی محیط زندگی و برطرف نمودن کدورت های فی ما بین اقوام بوده تا به هنگام فرا رسیدن عید نوروز با دلی پاک و به دور از هرگونه کینه توزی وخصومت شروع سال جدید را جشن بگیرند .متاسفانه در سالهای اخیر مراسم سنتی و زیبای این شب ، رنگ دیگری به خود گرفته و تبدیل به بازیهای خطرناک با مواد منفجره و محترقه گردیده که می تواند خطرات متعددی را برای بسیاری از هموطنان عزیزمان به دنبال داشته باشد .
شعار امسال ما : در خانه بمانیم و سلامت من از تو ،آرامش تو از من...
خانواده ها در پیشگیری از حوادث نقش مهمی را ایفا میکنند و بایستی فرزندانشان را با خطرات احتمالی چهارشنبه سوری آشنا نمایند . در شرایط فعلی کرونا توصیه اکید به ماندن در منزل داشته باشند . موضوع ایمنی وپیشگیری از حوادث مربوط به چهارشنبه سوری ،در بدو امر ممکن است برای گروه سنی نوجوانان زیاد جالب نباشد ،چرا که آنان مجبورند مقداری محدودیت در ترقه بازی ،فشفشه بازی و آتش بازی خود متحمل شوند ولی میتوان با نشان دادن این موضوع که این امر با زندگی آنها مرتبط است آموزش در این زمینه را برای آنها هدفمند کرد . حادثه برای هرکسی اتفاق می افتد و در برخی حوادث افرادی کشته شده یا به شدت آسیب می بینند اما از بروز اغلب حوادث از جمله حوادث چهارشنبه سوریمی توان جلوگیری کرد .
والدین باید کودکان و نوجوانان را تشویق کنندکه از حوادث درک درستی داشته باشند و اینکه آنها در مقابل مواد محترقه و منفجره و آتش بازی آسیب پذیر هستند .آموزش آسیب پذیری در مقابل خطرات چهارشنبه سوری ،از اهمیت خاصی برخوردار است .
پیام های هشدار ایمنی چهارشنبه سوری:
-با توجه به شرایط بیماری کرونا ولزوم استفاده از مواد ضدعفونی کننده که به علت ترکیبات شیمیایی والکل موجود بسیار اشتعال پذیر می باشد بلافاصله پس از آغشته کردن دست ها یا لوازم به آتش نزدیک نشوید.
-ظروف تحت فشار گاز مانند پیک نیکی وقوطی های حشره کش و اسپری ها را به خصوص در روزهای آخر سال وچهارشنبه سوری از دسترس کودکان و افراد نابالغ دور نگهداریم .
-برای روشن کردن آتش از الکل وبنزین استفاده نکنیم در نزدیک محل آتش از وجود آب یا مواد اطفایی دیگر مثل خاموش کننده های دستی مطمئن شویم .حتی الامکان جعبه کمکهای اولیه در دسترس باشد .
- از پرتاب کردن مواد آتش زا مثل فشفشه ،بالن،دارت و ... بر روی درختان ،پشت بام ها و منابع سوخت و از پنجره آپارتمان به خیابان جدا خودداری کنیم .از حمل مواد محترقه و آتش گیر وانفجاری حتی به مقادیر بسیار کم ،در جیب لباس و کیف جدا خودداری کنید .هنگام استفاده از فشفشه دستمان را باز نگهداریم و از جلوی صورتمان دور کنیم تا دچار سوختگی نشویم .
-از نگهداری مواد محترقه ،تهیه و ساخت وسایل آتش بازی به خصوص در منزل ،زیر زمین ،محل کار و...جدا جلوگیری کنید .
-هیچگاه مواد آتش بازی (منفجره و محترقه )را در ظروف شیشه ای یا فلزی قرار ندهید زیرا در صورت انفجار ذرات شیشه یا فلز ،به اطراف پرتاب شده و سبب صدمات و خطرات جانی خواهد داشت
-از نزدیک شدن به افرادی که مسایل ایمنی را رعایت نمی کنند پرهیز کنید .مراقب کودکان ،معلولان ،سالمندان و افراد کم توان باشیم .
-برای روشن کردن آتش از محل هایی استفاده کنیم که امکان سرایت آتش به جاهای دیگر را نداشته باشد واز پریدن از روی آتش با چادر ،مانتو ،و لباس های گشاد اجتناب کنید .
- از برپایی آتش در معابر باریک و در نزدیکی پستهای برق و ایستگاههای تقلیل فشار گاز و پارکینگ های عمومی پرهیز کنید.
-مراقب رفتارهای خطرناک و ناهنجار اطراف بوده ودر صورت لزوم مراتب را به واحدهای گشتی نیروی انتظامی ویا پلیس 110 اطلاع دهید .
-استفاده از مواد آتش زا هرگز به طور کامل ایمن نیست حتی در صورتی که مراقبت کامل صورت گیرد .حوادث نه تنها ممکن است برای کسانی که از آن استفاده می کنند به وجود آید بلکه برای کسانی که این مواد را درست می کنند نیز ممکن است اتفاق بیفتد .پس از مکان هایی که از مواد محترقه در آن استفاده نگه داری می شود دوری کنید . ترقه بازی و فشفشه اگرچه ظاهرا بی خطرند ولی اگر به نقاط خاصی از بدن (به ویژه صورت )اصابت کنند باعث آسیب دیدگی های شدید(وگاهی غیر قابل برگشت ) می شوند.در بین نواحی مختلف بدن معمولاسوختگی دست از بقیه شایع تر هست و پس از آن سوختگی صورت وتنه .. اگر خدای نکرده دچار سوختگی شدید از دویدن خودداری کنید و بلافاصله بر روی زمین بغلتید . یادتان باشد که پتو وسیله مناسبی است برای خاموش کردن فردی که لباسش آتش گرفته می باشد . آب هم همینطور .ولی هرگز از کپسول آتش نشانی برای خاموش کردن مصدومی که آتش گرفته استفاده نکنید .در صورت بروز هرگونه حریق و یا حادثه ضمن حفظ خونسردی با شماره تلفن 115 مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی و 125 سازمان آتش نشانی تماس گرفته و مراتب را با ذکر نوع حادثه و نشانی دقیق اطلاع دهید .
بیایید شور وشادی چهارشنبه سوری را با یک عمر غم و افسوس عوض نکنیم .
بیایید قدر سلامتی را بدانیم و با سلامتی وشادابی به استقبال سال جدید برویم .
گروه بیماریهای غیرواگیر معاونت بهداشتی
دانشگاه علوم پزشکی کاشان
زمستان 1399