امروز : 11 تیر 1403
معاونت بهداشت
دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی کاشان
  • 1393/10/21 - 10:55
  • 28
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه
  • /ZKEi

بسیج ملی کاهش مصرف نمک

بیماری‌های قلبی عروقی علت اصلی یک سوم موارد مرگ و میر ناشی از بیماری‌های مزمن و علت اصلی .....



بیماری‌های قلبی عروقی علت اصلی یک سوم موارد مرگ و میر ناشی از بیماری‌های مزمن و علت اصلی مرگ در افراد بالای 30 سال و دومین عامل مرگ در افراد 59-15 سال می باشد. پرفشاری خون علت 6/7 میلیون مرگ زودرس و 92 میلیون ناتوانی و عوارض ناشی از بیماری در جهان بوده است

 



بیماری‌های قلبی عروقی شایع ترین علت مرگ و میر در جهان است، از طرفی حدود 80 درصد مرگ و میرها در بیماریهای قلبی-عروقی ناشی از پرفشاری خون، مصرف سیگار و کلسترول بالا می‌باشد. از میان این سه علت پرفشاری خون مهمترین علت مستقیم در مرگ و میر در کل دنیاست . پرفشاری خونیکی از مهمترین علل مرگ و میر در سراسر دنیا است. شیوع پرفشاری خون در ایران حدود18 درصد می‌باشد. نمک علت اصلی پرفشاری خون می‌باشد.



 



همچنین بیماری های مزمن حدود70 درصد از علل مرگ و میر را به خود اختصاص داده است و از 385000 مرگ در سال درکشور، 268000 مورد مرگ ناشی از بیماری‌های مزمن بوده است. براساس برآوردهای موجودمیزان دریافت روزانه نمک در کشور 15-10 گرم (2 برابر مقادیر توصیه شده سازمان جهانیبهداشت، 5 گرم در روز، می‌باشد).. در کشورهای توسعه یافته بیشتر از 80% نمک مصرفی نمک‌های پنهان در مواد غذایی می‌باشد ولی در کشور ما با توجه به الگوی مصرف موادغذایی ، بیشترین منبع نمک غذاهای خانگی می‌باشد.

 



مطالعات سازمان جهانی بهداشت بیشترین منبع نمک درکشورهای منطقهEMROرا نمک موجود در نان‌ها بیان می‌کند. متاآنالیز مطالعات بزرگ نشان داده که کاهش حدود 6 گرم نمک دریافتی روزانه باعث کاهش 24 درصدی سکته مغزی و کاهش 18در صدی بیماری عروق کرونر می شود و حدود 5/2 میلیون مرگ و میر را کاهش می دهد. همچنین کاهش مصرف نمک به میزان یک گرم در روز موجب کاهش 7 درصدی در بروز سکته‌های مغزی و قلبی می‌شود.



 



طبق توصیه­ های استاندارد میزان سدیم دریافتی در روز نباید بیشتر از 2400 میلی­گرم  که حدود 5 گرم نمک یا کمتر از یک قاشق چای­خوری نمک باشد.  این میزان برای بیماران قلبی، افرادی که فشار خون بالا دارند و همچنین افراد بالای 50 سال باید روزانه کمتر از 1500 میلی­گرم سدیم که معادل 3 گرم نمک یا نصف قاشق چایخوری نمک است، مصرف کنند.

 



درکشورما بخش عمده نمک مصرفی از طریق افزودن نمک به غذاهای خانگی است . لذا برنامه ریزی بر روی کاهش مصرف نمک باید با هدف آگاه سازی جامعه و تغییر رفتارهای غذایی در سطح خانواده انجام شود. ضمن اینکه ،با توجه به متوسط مصرف نان در کشور ( سرانه 320 گرم درروز) ،کاهش نمک مصرفی در نان می تواند نقش قابل توجهی در کاهش نمک مصرفی داشته باشد. هم چنین با توجه به الگوی  غذایی مردم ، مصرف  آن  دسته از مواد غذایی که از تکرر مصرف بیشتری برخوردارند مثل پنیر ، رب گوجه فرنگی ، تن ماهی ، تنقلاتی مانند فراوردههای غلات حجیم شده ، چیپس و..بازنگری وتجدید نظر در استاندارد میزان نمک در این محصولات و تشویق صنایع غذایی برای تولید محصولات غذایی کم نمک از دیگر راهکارهایی است که لازم است به انها نیز پرداخته شود.

 



بسیج ملی کاهش مصرف نمک در کشور از تاریخ 6 دی ماه لغایت 15 بهمن ماه بطور گسترده در سطح کشور با همکاری کلیه بخش های ذیربط از جمله صدا و سیما ، وزارت آموزش و پرورش ، اداره کل سلامت شهرداری تهران ، و... برگزار می شود. هدف از اجرای این بسیج کلی فرهنگ سازی و اموزش همگانی در جهت ضرورت کاهش مصرف نمک برای حفظ و ارتقاء سلامت و کاهش شیوع بیماری های قلبی عروقی و سایر پیامد های مصرف زیاد نمک از جمله سرطان معده و پوکی استخوان می باشد.



جهت دریافت تیزرهای آموزشی با موضوع کاهش مصرف نمک کلیک کنید.



 



  • گروه خبری : نکات آموزشی بهداشتی
  • کد خبر : 41026
کلمات کلیدی
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم