امروز : 20 بهمن 1403
معاونت بهداشت
دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی کاشان
  • 1400/01/07 - 13:23
  • 52
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه
  • /Zgo1

تغذیه صحیح در نوروز 1400 باید چکونه باشد؟


توصیه‌های تغذیه ای در مورد شیرینی و شکلات:




  • شیرینی و شکلات که مصرف آنها در تمام گروه‌های سنی از کودکان گرفته تا افراد کهنسال در این ایام به اوج خود می‌رسد، جزو گروه مواد غذایی متفرقه است و چون مواد غذایی داخل آن اکثرا پرچرب، شیرین یا شور هستند، حاوی کالری بالا و بر عکس مواد مغذی اندک هستند. بنابراین مصرف آن‌ها خصوصا به افراد علاقمند به داشتن اندام متناسب، افراد چاق، بیماران قلبی –عروقی و افراد دیابتی توصیه نمی‌شود    و حتی برای بقیه افراد هم مصرف اندک آن توصیه می‌شود.با توجه به شیوع ویروس همه گیر کرونا باید حد اعتدال در مصرف شیرینی        و شکلات رعایت شود، چرا که مصرف آنها و حتی شکر امکان ابتلا به کرونا را تشدید می کند.



 




  • انواع شیرینی و شکلات می‌تواند باعث کاهش اشتها بویژه در کودکان و نوجوانان و در نتیجه کمبود ریزمغذی ها و ویتامین های ضروری در بدن آنها می شوند که به علت ضعف سیستم ایمنی می تواند امکان ابتلا به کرونا را افزایش دهد. پس مصرف کمترشان آن هم با فاصله 2 الی 3 ساعت از وعده اصلی توصیه می‌شود.برای جلوگیری از دریافت بیش از حد از این گروه، در هنگام خرید شب عید سعی کنید حداکثر از یکی دو نوع از انواع شیرینی‌ها و شکلات‌ها، آن هم در سایز‌های کوچک تر خریداری نمایید.



 




  • اکثر شیرینی‌ها، خصوصا شیرینی‌های تر از انواع روغن‌ها و چربی‌های جامد اشباع که اتفاقا حاوی اسیدهای چرب ترانس هم هستند، تهیه می شوند که عامل افزایش چربی‌های مضر خون هستند. بنابراین مصرف آنها خصوصا برای بیماران قلبی و عروقی و افرادی که چربی خون بالا دارند، در حداقل مقدار توصیه می شود.



 




  • برای افراد دیابتی، شیرینی‌جات به دلیل داشتن قندهای ساده اصلا توصیه نمی شود. بنابراین به افراد دیابتی پیشنهاد می شود، از انواع شکلات‌های رژیمی مخصوص بیماری دیابت در منزل داشته باشند و از مصرف شکلات‌های معمولی در مهمانی‌ها و شب نشینی‌ها خودداری کنند.



توصیه‌های تغذیه‌ای در مورد آجیل و تخمه:




  • برخلاف گروه شیرینی‌ها و چربی‌ها، انواع آجیل جزو گروه گوشت طبقه‌بندی شده و غنی از مواد مغذی مانند املاحی مثل کلسیم، فسفر، منیزیم، آهن، و مقادیر بالای پروتئین، ویتامینE و... هستند که می‌توانند میان وعده مغذی خصوصا در کودکان خردسال باشد.



 




  • بهتر است از مصرف انواع بو داده و پرنمک آنها خصوصا در بیماران مبتلا به فشارخون بالا یا اختلالات کلیوی خودداری شود و انواع خام آنها خریداری شود.



 




  • غالبا مغزها قربانی انواعی از کپک‌ها و قارچ‌های سمی‌ می شوند که ماده‌ای سرطان‌زا موسوم به «آفلاتوکسین» را ترشح می‌کنند؛ بنابراین درهنگام خرید، دقت کنید که حداقل آجیل‌های مرغوب و بسته بندی شده را خریداری کنید.



 




  • انواع تخمه از منابع خوب ویتامینE است که از آنتی‌اکسیدانهای مفید برای سلامت محسوب میشود و مصرف آن در تقویت سیستم ایمنی و مؤثر است و امکان ابتلا به کرونا را کاهش می دهد. از آنجایی که انواع تخمه‌ها مقادیر بالایی چربی (کالری زیاد) دارند، خصوصا در افراد دچار اضافه وزن و چاقی و نیز بیماری‌های چربی خون و فشارخون بالا باید در حداقل مقدار مصرف شوند.



 



نکات تغذیه ای در مورد میوه‌ها:




  • هرم راهنمای غذایی مصرف 4-2 واحد میوه در روز را توصیه می کند. در ایام نوروز معمولا به دلیل بیشتر در دسترس بودن میوه‌جات، آن هم در اندازه‌های بزرگ مصرف آنها معمولا بیش از حد نیاز و با افراط است. بنابراین خصوصا اگر به اضافه وزن یا چاقی دچارید میوه ها را در حد اعتدال مصرف کنید.



 




  •    مصرف بیش از حد میوه‌ها می‌تواند موجب بروز بی‌اشتهایی خصوصا در کودکان و افزایش قند‌ خون در افراد دیابتی (به دلیل داشتن قندهای ساده) شود. 



 



چند نکته دیگر:




  • در ایام عید استقبال بیشتر مردم از مصرف غذاهای آماده و افزایش حجم غذای مصرفی در وعده‌های اصلی به اضافه وزن مان دامن می‌زند. چاقی و اضافه وزن ریسک ابتلا به بیماری های قلبی-عروقی، دیابت، کبد چرب، اختلال چربی و فشار خون و ... را افزایش می دهد، به علاوه اثبات شده که چاقی و اضافه وزن شدیدا شانس ابتلا به کرونا را افزایش می دهد. بنابراین از مصرف بیش از حد مواد غذایی به بهانه تقویت سیستم ایمنی خودمان در ایام کرونایی جلوگیری کنیم.



 




  • به مصرف وعده صبحانه خصوصا در کودکان و نوجوانان بیشتر اهمیت دهید و حتما گروه لبنیات و نان و غلات را در آن بگنجانید تا علاوه بر این که مواد مغذی مورد نیاز برای رشدشان تأمین می‌شود از پرخوری در میان وعده آن هم از مواد غیر مغذی جلوگیری شود. مصرف صبحانه کمک شایانی نیز به کنترل قند خون افراد دیابتی و پیش دیابت می‌کند.عموما وعده صبحانه در ایام عید نادیده گرفته می شود.



 




  • از مصرف نوشابه‌های گازدار که غالبا جزء لاینفک سفره‌های ما شده است، جدا خودداری کرده و دوغ کم چرب یا ماست را جایگزین آن کنید.



 




  • چون دریافت انواع شیرینی و شکلات در ایام عید بالاست، مصرف قند و شکر به همراه چای را حتما محدود کنید.

  • گروه خبری : اخبار معاونت
  • کد خبر : 42538
کلمات کلیدی
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم