امروز : 12 تیر 1403
معاونت بهداشت
دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی کاشان
  • 1400/02/27 - 11:19
  • 10
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه
  • /Z3p1

پیامدهای روانشناختی ابتلا به بیماری کووید-19

بررسی نتایج تحقیقات متعدد که بر روی بیماران مبتلا به کووید-19 انجام شده تعدادی از اختلالات روانشناختی از جمله اضطراب، افسردگی، زوال عقل، تغییرات هیجانی، بی‌خوابی و اختلال استرس پس از سانحه را نشان می دهد.


بررسی نتایج تحقیقات متعدد که بر روی بیماران مبتلا به کووید-19انجام شده تعدادی از اختلالات روانشناختی از جمله اضطراب، افسردگی، زوال عقل، تغییرات هیجانی، بی‌خوابی و اختلال استرس پس از سانحه را نشان می دهد. به طوری که علائم اضطراب (8/28 درصد) و افسردگی (5/16 درصد) از شایع‌ترین پیامدهای روانی به دنبال همه‌گیری کووید-19 گزارش شده است.



نتایج مطالعات جدید حاکی از آن است که ویروس کرونا می‌تواند مستقیما دستگاه عصبی مرکزی را درگیر کند و فرد را به بیماری‌های شناختی مبتلا کند. این اختلالات شامل موارد مختلفی از جمله اختلال تمرکز، رفتارهایی مثل خشم کنترل‌نشده، اختلالات اضطرابی بر اثر ویروس یا عدم اکسیژن‌رسانی به مغز می‌شود. همچنین ممکن است بیمار دچار اختلال حافظه بر اثر درگیری برخی قسمت‌های مغز شود.



از دیگر اختلالات می‌توان به بیماری‌های روان‌تنی اشاره کرد. بیماری‌های روان‌تنی طیف وسیعی دارند. شامل دردهای مزمن در قسمت‌های مختلف بدن، ناراحتی‌های گوارشی، سردرد و تنگی نفس می‌شود. اختلالات روان‌تنی همه نوع علائم بیماری را می‌تواند در بر بگیرد که ناشی از مشکلات روانپزشکی هستند و به بیماری‌های جسمی مربوط نمی‌شوند. بیماری‌های روان‌تنی ریشه روانی داشته اما تظاهرات جسمی دارند. این بیماری‌ها در استرس‌های بزرگ مثل جنگ، زلزله و همه‌گیری‌ها دیده می‌شود. در واقع استرس زیاد به دنبال از دست دادن عزیزان یا ترس از بیمار شدن خود و همراهان بر اثر کرونا باعث وارد شدن فشار روانی بزرگی به شخص می‌شود که عامل بروز بیماری‌های روان‌تنی است.



به طور کلی پژوهش‌ها نشان داده‌اند کسانی که به کووید-19مبتلا شدند برای اولین بار دو برابر بیشتر خطر ابتلا به یک اختلال خلقی یا اضطرابی را تجربه کرده‌اند. همچنین سالمندان مبتلا به کووید-19 نیز خطر ابتلا به زوال عقل را دو تا سه برابر بیشتر داشتند.



از آنجا که ممکن است شما در حال تجربه کردن عوارض روانشناختی این بیماری باشید توصیه می‌کنیم به نکات زیر توجه کنید:



شما ممکن است بعضی از علائم بیماری را که کمتر برای اطرافیانتان قابل درک است تجربه کنید. آن ها ممکن است انتظار داشته باشند رفتار شما مثل قبل از بیماری باشد.



عوامل مهمی در سازگاری و انعطاف‌پذیری دخالت دارند. مقاومت روانی افراد قابل تغییر است. به عنوان مثال، اگر احساس خوب بودن یا خواب کافی نداشته باشید، انعطاف‌پذیری شما کاهش می‌یابد. و ممکن است نتوانید به خوبی از مهارت‌های خود در مقابله با مشکلات استفاده کنید. به خاطر داشته باشید استراحت در منزل پس از ترخیص از بیمارستان یا کاهش علائم بیماری درصورتی که بستری نشده‌اید ، اغلب یک تجربه بسیار مثبت است. شما روز به روز بهتر می‌شوید و نیز فرصتی برای استراحت و ادامه بهبودی در محیط خانه خود دارید گرچه ممکن است گاهی احساس کسل شدن داشته باشید. احساس خستگی بعد از بیماری کووید-19 مدتی ادامه می‌یابد و یافتن انرژی لازم برای برقراری ارتباط با دیگران را دشوار می‌کند، از سوی دیگر، اگر در بیمارستان بستری شده یا در خانه قرنطینه بوده‌اید و خانواده‌تان قادر به ملاقات با شما نبوده‌اند، حالا می‌خواهند وقت بیش‌تری را با شما بگذرانند یا احتمال دارد که آن‌ها همچنان نگران سلامتی شما باشند و بخواهند حالا که در کنارشان هستید دائم از شما مراقبت کنند. اگر احساس ناراحتی یا اضطراب دارید، خانواده ممکن است شما را درک نکنند و همه این موارد ممکن است شما را تحت تاثیر قرار دهد. توجه داشته باشید که پس از بهبودی، نیاز به استراحت بیشتری در رختخواب دارید و مدتی طول می‌کشد تا برای کارهای روزمره‌ای که قبلا به راحتی انجام می‌دادید، توانایی لازم را کسب کنید.



اگر قبل از ابتلا به کووید-19 احساس سلامتی کافی داشتید، تجربه ناگهانی احساس ضعف و از دست دادن قدرت و استقامت می‌تواند برایتان یک شوک باشد و اضطراب یا غم یا تضعیف روحیه به همراه داشته باشد، بدانید که به مرور بهبود خواهید یافت.



اگر پدر یا مادر هستید، تجربه خستگی یا ادامه بعضی دیگر از علائم بیماریتان ، ممکن است احساس ناخوشایندی برایتان ایجاد کند. چون نمی‌توانید وظایفتان را مثل قبل انجام دهید. به یاد داشته باشید در حالی که شما به استراحت نیاز دارید، ممکن است نتوانید کارهایتان را به سرعت و دقت قبل انجام دهید. به تدریج قادر خواهید بود همه کارهایی را که در نظر دارید، در طول دوره بهبودی انجام دهید. هنوز به طور کامل والدین فرزندانتان هستید و بدون شک خواهید بود. فکر کردن، گوش دادن، مشاوره دادن و انجام کارهای مشترک با آن‌ها کارهایی هستند که در این زمان می‌توانید با فرزندانتان انجام دهید.



 مراقب تغذیه و سلامتی خود باشید. برای آنکه بهتر بیندیشید مراقب جسم خودتان باشید، تغذیه سالم، ورزش و سبک زندگی سالم را سرلوحه زندگی خود قرار دهید. حفظ یک رژیم غذایی خوب و متعادل و مایعات بیشتر در طول دوره نقاهت می‌تواند به تقویت خلق و خو و سطح انرژی شما برای سازگاری بیشتر کمک کند



اگر بعد از مدتی علائم بیماری مانند تنگی نفس یا دشواری در تنفس ادامه پیدا کرده و نگران هستید، حتماً با پزشک خود تماس بگیرید.



سعی کنید در لحظه زندگی کنید و از اینکه این بیماری سخت را پشت سر گذاشته‌اید، حتی اگر هنوز مشکلاتی را تجربه می‌کنید لذت ببرید.



ادامه دارد...





انتهای متن/

  • گروه خبری : اخبار معاونت
  • کد خبر : 42582
کلمات کلیدی
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم