معرفی واحد
یکی از اهداف اصلی PHC،تلاش در جهت بهبود تغذیه جامعه میباشد که عمده فعالیت آن اجرای اقداماتی است که به بهبود تغذیه در سطح جامعه و خصوصا گروههای آسیب پذیر کمک کند.
کلیه امور مربوط به بهبود تغذیه جامعه در سطح دانشگاه علوم پزشکی کاشان، اجرای برنامه های آموزشی، نظارت برای ارائه خدمات در مراکز بهداشتی و خانه های بهداشت از عمده وظایف این واحد است.
هدف کلی واحد : (تامین حفظ و ارتقای وضعیت تغذیه جامعه)
اهداف برنامه:
- بهبود روند رشد و وضعیت تغذیه کودکان زیر۶ سال
- بهبود وضعیت تغذیه دانش آموزان
- بهبود وضعیت تغذیه مادران باردار و شیرده
- بهبود وضعیت تغذیه میانسالان
- بهبود وضعیت تغذیه سالمندان
- پیشگیری و کنترل وضعیت اختلالات ناشی از کمبود ید
- پیشگیری و کنترل اختلالات ناشی از کمبود آهن و کم خونی ناشی از فقر آهن
- پیشگیری و کنترل اختلالات ناشی از کمبود سایر ریزمغذیها (ویتامین A- D- روی وکلسیم)
- ارتقای فرهنگ و سواد تغذیه ای جامعه به منظور کاهش شیوع سرطان
- ارتقای فرهنگ و سواد تغذیه ای جامعه به منظور کاهش شیوع بیماریهای قلبی عروقی و فشار خون
- ارتقای فرهنگ و سواد تغذیه ای جامعه به منظور کاهش شیوع دیابت
- ارتقای فرهنگ و سواد تغذیه ای جامعه به منظور کاهش شیوع چاقی
- بهبود وضعیت تغذیه در مراکز جمعی و عمومی
شرح وظایف:
واحد بهبود تغذیه جامعه یکی از واحدهای معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی می باشد که فعالیت های مختلف تغذیه ای را با هدف پیشگیری از بیماری ها و ایجاد سلامت و امنیت غذایی برای کلیه اقشار جامعه مدیریت می کند.
- اصلاح الگوی تغذیه گروههای سنی مختلف شامل: مادران ) پیش از بارداری، بارداری ، شیردهی) – کودکان و نوجوانان ) پیشگیری از کم وزنی، کوتاه قدی و لاغری) - میانسالان - سالمندان از طریق فعالیت های درون و برون بخشی )ادارات مختلف مانند آموزش و پرورش، جهاد کشاورزی، کمیته امداد، بهزیستی، و غیره(
- مشارکت در کمیته شیر مدارس
- مدیریت برنامه های تغذیه ای در پیشگیری از بیماری های غیرواگیر)چاقی ، قلبی عروقی، پر فشاری خون، چربی خون بالا، دیابت و انواع سرطان( و ... با اصلاح الگوی غذایی ) نان، روغن، نمک، لبنیات، میوه و سبزی (
- تلاش در جهت افزایش فرهنگ و سواد تغذیه ای از طریق آموزش های تغذیه، همکاری با رسانه های جمعی خبرگزاری ها، تهیه کتب، مقالات و برشورهای آموزشی، برگزاری بسیج آموزش همگانی تغذیه در سطح دانشگاه ، شهرستان و ...
- پشگیری از کمبود ریزمغذی ها ( کلسیم، آهن، ید، ویتامین آ و دی ( از طریق مکمل یاری در پایگاهها و مراکز خدمات جامع سلامت به مادران باردار و کودکان زیر 2 سال و اجرای برنامه آهن یاری هفتگی تا 16 هفته متوالی و مکمل یاری ویتامین دی ماهیانه یک عدد تا 8 ماه و اجرای پایش ید ادرار دانش آموزان و یددار کردن نمک .
- تهیه و تدوین برنامه عملیاتی با توجه به اولویت های تغذیه ای منطقه
- مدیریت انجام طرح های تحقیقاتی و نیز مداخلات تغذیه ای کشوری
- مدیریت برنامه های تغذیه ای منطقه در شرایط بحران- توزیع بسته های خدمتی تغذیه و ...
- پایش و نظارت بر اجرای برنامه های تغذیه ای در سطح معاونت بهداشت
- نظارت بر اجرای برنامه های تغذیه ای در طرح تحول نظام سلامت در حوزه بهداشت از طریق جذب و آموزش کارشناسان تغذیه