- 1400/03/04 - 08:04
- زمان مطالعه : 2 دقیقه
- /Zcp1
تیروئید و نمک یددار
ید عنصری اساسی برای تولید هورمونهای غده تیروئید است. کم کاری تیروئید به عنوان یک بیماری ساکت و خاموش، شناخته شده است، تظاهرات بالینی معمولا در این بیماری بسیار بی سرو صدا رخ میدهد.
کم کاری تیروئید به عنوان یک بیماری ساکت و خاموش، شناخته شده است، تظاهرات بالینی معمولا در این بیماری بسیار بی سرو صدا رخ میدهد.
خستگی، ضعف، خشکی پوست، احساس سرما، ریزش مو، اختلال تمرکز، ضعف حافظه، یبوست، افزایش وزن همراه با کاهش اشتها، تنگی نفس، اختلال در عادت ماهیانه و دست و پاهای پف آلود از نشانههای شایع بروز این بیماری در افراد است.این بیماری زمانی بروز می کند که غده تیروئید میزان هورمونهای تیروئیدی را کمتر از حد طبیعی و مورد نیاز بدن تولید کند. کمبود ید یکی از علل شایع ابتلا به کم کاری تیروئید و برخی از بیماریهای خود ایمنی است.
ید عنصری اساسی برای تولید هورمونهای غده تیروئید است. این هورمونها در تنظیم متابولیسم سلولهای بدن، رشد و نمو فیزیکی و تکامل سیستم عصبی نقش حیاتی دارند که بر اساس شدت کمبود در دورانهای مختلف زندگی میتواند طیف وسیعی از اختلالات مانند کری و لالی، عقب ماندگی ذهنی، اختلالات حرکتی ـ روانی، ناهنجاریهای مادرزادی، سقط و مردهزایی، تاخیر رشد فیزیکی، گواتر، کمکاری تیروئید و کرتینیسم را ایجاد نماید.تا قبل از سال 1375، گواتر یکی از مشکلات عمده تغذیهای در کشور ما بود که با اجرای برنامه ملی پیشگیری و کنترل اختلالات ناشی از کمبود ید از طریق یددارکردن نمکهای خوراکی برای مصرف خانوار، کاهش قابل ملاحظهای یافته است.با توجه به اینکه در کشور ما میزان ید در آب و خاک بسیار پایین است؛ یددار کردن نمک باصرفهترین، مطمئنترین و ساده ترین راه پیشگیری از اختلالات ناشی از کمبود ید می باشد.
کمبود ید
اگر ید موجود در بدن به میزان قابل توجهی پایین باشد می تواند منجر به کم کاری تیروئید شود و همچنین می تواند کم کاری تیروئید را در افرادی که از قبل مبتلا به این بیماری بودند، بدتر کند. هنوز هم در برخی از نقاط جهان، کمبود ید و عوارض ناشی از آن رایج است که با تولید و مصرف همگانی نمک ید دار تصفیه شده و استاندارد توسط تمام افراد جامعه، این مشکل به راحتی بر طرف می شود. البته نباید مصرف روزانه نمک خوراکی در افراد بزرگسال سالم بیش از اندازه لازم( حدود 4 گرم) باشد زیرا باعث بروز و شیوع بیماری هایی مانند فشار خون بالا، پوکی استخوان و سرطان های دستگاه گوارش و... خواهد شد.
نحوه نگهداری و مصرف:
به منظور جلوگیری از کاهش میزان ید نمک، بایستی نمک یددار تصفیه شده دور از نور، رطوبت و گرما در ظروف تیره مثل شیشههای رنگی، ظروف پلاستیکی، چوبی و فلزی دربدار نگهداری شود و به مدت طولانی بیش از 3 ماه ذخیره نشود. از طرفی برای حفظ ید اکیداً توصیه میشود که نمک خوراکی استاندارد در انتهای مراحل طبخ به غذا اضافه شود.