امروز : 10 تیر 1403
معاونت بهداشت
دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی کاشان
  • 1402/07/15 - 14:59
  • 136
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه
  • /Zx3B

پیشگیری و کنترل اختلالات ناشی از کمبود ید

ید یکی از ریزمغذی‌های اساسی است که در تولید هورمون تیروئید شرکت دارد که برای حفظ سلامت جسمی و ذهنی و انجام اعمال حیاتی بدن کاملا لازم و ضروری می باشد.

اهمیت ید

ید یکی از ریزمغذی‌های اساسی است که در تولید هورمون تیروئید شرکت دارد که برای حفظ سلامت جسمی و ذهنی و انجام اعمال حیاتی بدن کاملا لازم و ضروری می باشد.   

 

اختلالات ناشی از کمبود ید

  1. افزایش بروز سقط و مرده زایی در دوران بارداری
  2. تولد نوزاد مبتلا به عقب ماندگی شدید جسمی و مغزی
  3. بروز اختلال در تکلم و شنوایی در سنین رشد
  4. اختلال در قدرت یادگیری و افت تحصیلی
  5. ابتلاء به گواتر و کم کاری تیروئید
  6. خستگی و کاهش کارایی

 

چطور از کمبود ید پیشگیری کنیم؟

بهترین راه پیشگیری و کنترل اختلالات ناشی از کمبود ید، افزودن آن به مواد غذایی یا همان فرایندی است که از آن تحت عنوان «غنی سازی» نام برده می شود. مناسب ترین گزینه در میان مواد غذایی برای افزودن ید نمک می باشد زیرا انواع نمک یددار دارای قیمت مناسب بوده و معمولا هر روز توسط تمام افراد جامعه مورد استفاده قرار می گیرد. بر این اساس، ساده ترین و موثرترین راه پیشگیری از کمبود ید، استفاده از نمک های تصفیه شده یددار می باشد.

متاسفانه تبلیغات غلط و وسیع درخصوص خواص درمانی نمک های طبیعی، غیرمنطقی و غیرعلمی بوده و یک تهدید جدی برای سلامت افراد جامعه به شمار می رود. ضمن اینکه باعث بازگشت عوارض جبران ناپذیر کمبود ید و همچنین تحمیل هزینه های درمانی سنگین برای خانواده ها می‌شود. در طبیعت نمک به صورت جامد (معادن سنگ نمک) و یا به صورت محلول در آب دریا وجود دارد. اما نمک چه بصورت استخراج شده از معادن سنگ وچه به صورت استخراج شده ازآب دریا دارای ناخالصی های فراوانی می باشد. عمده ترین ناخالصی ها ی نمک  شامل گچ و شن و ماسه که به صورت نامحلول می باشد و فلزات سنگین همچون سرب، کادمیوم، آرسنیک و جیوه است که عوارض جبران ناپذیری را در سلامت انسان برجای می گذارند. فلزات سنگین موجود در نمک های طبیعی باعث بروز انواع سرطان و بیماری های کلیوی و ناخالصی های غیرمحلول در نمک های طبیعی، مسمومیت های مزمن وعوارض بهداشتی مختلفی برای بدن ایجاد می کند.

 

توصیه های ضروری درخصوص مصرف نمک خانوار

  1. از نمک های تصفیه شده یددار و دارای مهراستاندارد استفاده کنید.
  2. حتی نمک های استاندارد را هم کم مصرف کنید و نمکدان را از سفره غذا بردارید.
  3. نمک های غیرتصفیه (سنگ نمک، نمک دریا و دریاچه) دارای ناخالصی هایی است که مسمومیت مزمن وعوارض نامطلوبی در انسان ایجاد می کنند،از مصرف آنها خودداری کنید.
  4. نمک تصفیه شده یددار را در ظروف سر بسته و مات (دور از نور و رطوبت) نگهداری کنید و به منظور حفظ ید موجود در نمک، آن را در آخرین مراحل پخت به غذا اضافه کنید.
  5. استفاده از مواد غذایی شور مثل انواع شورها، ماهی شور و دودی، سوسیس و کالباس، کنسرو، چیپس و پفک را به حداقل برسانید.
  6. کودکان را با طعم شور عادت ندهید و در تهیه غذای کودکان زیر یکسال نمک اضافه نکنید.
  7. برچسب های مواد غذایی را توجه نموده و به میزان نمک موجود در آنها دقت نمایید.
  • گروه خبری : اطلاعیه های معاونت
  • کد خبر : 108218
مدیر سایت
خبرنگار

مدیر سایت

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید