- 1390/11/08 - 10:59
- زمان مطالعه : 2 دقیقه
- /ZX3i
به مناسبت هفته ملی مبارزه با سرطان
سرطان ها از مهم ترین بیماریهای غیرواگیر هستند که بار بیماری عمده ای رابه جامعه تحمیل می کند سرطان دومین عامل شایع مرگ ومیر در کشورهای توسعه یافته وسومین عامل در کشورهای درحال توسعه است در حال
سرطان ها از مهم ترین بیماریهای غیرواگیر هستند که بار بیماری عمده ای رابه جامعه تحمیل می کند سرطان دومین عامل شایع مرگ ومیر در کشورهای توسعه یافته وسومین عامل در کشورهای درحال توسعه است در حال حاضر سرطان عامل 12درصد مرگ ومیر در سراسر جهان می باشد
وضعیت سرطان درایران
سرطان سومین عامل مرگ ومیر درایران است .سالانه بیش از 30000 نفر دراثر سرطان جان خود را ازدست می دهند.تخمین زده می شود هرسال در کشور بیش از 70000مورد جدید سرطان اتفاق می افتد.
در ایران15 -8 بهمن ماه هفته ملی مبارزه با سرطان نامگذاری شده است.
عامل خطر دخانیات بعنوان عامل خطر ثابت شده در ایجاد حداقل 8نوع سرطان از جمله دهان ،حنجره ،ریه ،پانکراس ،مثانه ،کلیه،مری ومعده وعامل احتمالی در سرطان های روده بزرگ ،دهانه رحم ،سرطان خون ،کبد ،غددفوق کلیوی ،کیسه صفرا ،حفره بینی وسینوسها می باشد .
مصرف سیگار یکی از مهمترین عوامل خطر سرطان ریه است.
مواجهه زودرس با دود سیگار مخصوصاً در کودکان و نوجوانان خطر سرطان ریه را چندین برابر افزایش میدهد.
سیگار باعث بروز 90درصد سرطان های ریه و83%مرگ ومیر ناشی از سرطان ریه دراثر استعمال دخانیات است ،
با مصرف روزانه 20 نخ سیگار خطر سرطان لوزالمعده در مردان 5 برابر و در زنان 6 برابر می شود .
مردان سیگاری 70% و زنان سیگاری 40%احتمال بیشتری برای ابتلا به سرطان کلیه و مثانه دارند .
بیش از 4هزارماده شیمیایی در دود سیگار وجود دارد که بیش از 40 نوع آن سرطان زا است .
مصرف تنباکو در فرمهای جویدنی ومصرف پیپ یک عامل خطر مهم برای سرطان های دهان،حلق ومری است .
افراد سیگاری 2برابربیشتر از افرادغیر سیگاری در خطر ابتلابه سرطان پوست قرار دارند .
مقدار نیکوتین قلیان به قدری بالاست که چندین برابرسیگار حاوی نیکوتین است .
قلیان به خاطر ذغالی که در سوختن آن بکار می رود خیلی بیشتر حاوی مونوکسید کربن است بعد از مصرف یک قلیان به مدت 45دقیقه مونوکسید کربن به 45تا70PPMمی رسد که برابر است با مصرف 45تا70سیگار در عرض یک ساعت .
عوامل خطرو پیشگیری از سرطان کولون و رکتوم
سرطان کولون و رکتوم یک بیماری خطرناک، اما قابل پیشگیری و دومین سرطان شایع در مردان و سومین سرطان شایع در زنان است. وقوع این سرطان تحت تأثیر فاکتورهای ژنتیکی و محیطی میباشد که عامل خطرزای سرطان کولون و رکتوم با افزایش سن بالا میرود و یکی از شایعترین سرطانها در افراد سالخورده میباشد و علائم، اغلب به تدریج ظاهر میشود و سن بیشتر افراد مبتلایان بالای 50 سال میباشد. این بیماری در افراد با سابقه مثبت خانوادگی در بستگان درجه یک که قبل از 55 سالگی مبتلا شدهاند، احتمال بروز بیشتری وجود دارد.
ریسک سرطان کولون و رکتوم در مبتلایان به پولیپ، بیماریهای التهابی روده و یا کولیت اولسراتیو زیاد است.
عوامل خطرزای دیگری نیز شامل مصرف الکل است که ریسک سرطان کولون و رکتوم را بالا برده و مانع از جذب فولاتها میشود. همچنین چاقی و افزایش وزن، استعمال دخانیات (تنباکو، سیگار) ریسک سرطان کولون و رکتوم را افزایش میدهد. عدم تحرک و رژیم غذایی پرچرب و حاوی گوشت قرمز و مصرف کم فیبر و سبزیجات و میوهجات نیز احتمال سرطان کولون و رکتوم را افزایش میدهد.
![مدیر سیستم](/uploads/sys/profiles/64/3e79978e-f6f4-4b6d-a321-885025d4a390.jpg)