- 1402/05/04 - 10:31
- زمان مطالعه : 1 دقیقه
- /ZvsT
تاثیر مصرف محصولات سویا بر ریسک فاکتورهای قلبی و عروقی در بیماران مبتلا به دیابت نوع
نتایج یک مطالعه نشان داده است مصرف محصولات سویا (پروتئین سویا، لوبیای سویا و شیر سویا) به طور قابل توجهی سبب کاهش تری گلیسرید، کلسترول تام، LDL و CRP در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 می شود
دیابت نوع 2 (T2D) کنترل نشده با هیپرگلیسمی، التهاب مزمن و دیس لیپیدمی همراه است که در طول زمان می تواند منجر به عوارض میکروواسکولار (نفروپاتی، نوروپاتی، رتینوپاتی) و عوارض ماکروواسکولار از جمله تصلب شرایین و بیماری های قلبی عروقی (CVDs) شود. در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی و مرگ و میر زودرس ناشی از علل قلبی و عروقی، 2 برابر بیشتر از سایر افراد می باشد. شواهد قوی وجود دارد که نشان می دهد با اصلاح سبک زندگی، از جمله رژیم غذایی سالم، فعالیت بدنی و پرهیز از سیگار می توان از T2D و CVD پیشگیری کرد.
سویا غنی از پروتئین گیاهی، فیبر، PUFA و فیتواستروژن می باشد. تحقیقات جدید بر افزایش مصرف محصولات سویا به منظور پیشگیری و مدیریت دیابت نوع دو تاکید می کنند. در مطالعه متاآنالیزی که اخیرا در مجله Adv Nutr چاپ شده است، محققین تاثیر مصرف محصولات سویا بر ریسک فاکتور های قلبی و عروقی در بیماران مبتلا به دیابت را بررسی نمودند. این پژوهش بر روی 22 مطالعه کارآزمایی بالینی با 867 شرکت کننده انجام شد.
نتایج این مطالعه نشان داد که مصرف محصولات سویا (پروتئین سویا، لوبیای سویا و شیر سویا) به طور قابل توجهی سبب کاهش تری گلیسرید، کلسترول تام، LDL و CRP در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 می شود. درحالیکه تاثیر معنا داری بر میزان HDL، شاخص توده بدنی، انسولین ناشتا، هموگلوبین گلیکوزیله، HOMA-IR، فشار خون سیستولیک و دیاستولیک نداشت. با این وجود این پژوهش نشان داد که مصرف مقادیر بالای سویا (بیش از 30 گرم در روز) می تواند قند خون ناشتا را در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 به طور قابل توجهی کاهش دهد.
به طور کلی یافته های این پژوهش نشان می دهد که مصرف محصولات سویا می تواند ریسک فاکتورهای قلبی و عروقی را در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 بهبود بخشد.
تهیه و تدوین: گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی شیراز