تغییر و تحولات جمعیتی کشور در سال های اخیر حاکی از شیب نزولی روند باروری در کشور است. مطابق آمار گزارشات مرکز آمار، نرخ باروری کلی کشور از ۲٫۱ در سال ۱۳۹۵ به ۱٫۶۵ در سال ۱۴۰۰ رسیده و متاسفانه این روند کاهشی همچنان ادامه داشته و با سطح جانشینی فاصله زیادی دارد لذا در اسناد بالادستی نظام حقوقی ایران از قبیل سیاست های کلی جمعیت و سیاست های کلی خانواده ابلاغی مقام معظم رهبری، بند ۱۶ سیاست های کلی برنامه پنج ساله هفتم و همچنین قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت به افزایش نرخ باروری به حداقل ۲٫۵ فرزند تأکید و به این مهم پرداخته شده است.
قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت با ۷۳ماده و ۸۱ تبصره بر اساس اصل هشتاد و پنجم قانون اساسی در یک کمیسیون مشترک بررسی شد و پس از موافقت مجلس با اجرای آزمایشی آن به مدت ۷ سال، در ۱۰ آبان ۱۴۰۰ به تأیید شورای نگهبان رسید. قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت به خودی خود سندی ارزشمند است که آینده کمی و کیفی جمعیت کشور،اهداف کلان و مسیر حرکت به سمت تحقق اهداف را به خوبی تبیین می نماید. جهتگیریهای اساسی قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت شامل موارد ذیل است:
- حمایت از زوجهای جوان در آستانه ازدواج
- حمایت از زوجین در پیشگیری و درمان ناباروری
- حمایت از خانواده در دوران شیردهی
- حمایت از خانواده در تولد و معیشت فرزندان
- حمایت از مادران شاغل و غیرشاغل
- حمایت از مادران دانشجو و طلاب
- اصلاح و تحول در متون و برنامههای آموزشی و پژوهشی
- پیشگیری از سقط جنین غیرقانونی
- تسهیلات و حمایتهای مالی منجمله تسهیلات مسکن، تسهیلات شغلی، خدمات اجتماعی و آموزشی و مشوقهای اقتصادی)
بجز تسهیلات و حمایتهای مالی سایر موارد از تکالیف معاونتهای دانشگاه علوم پزشکی میباشد
در راستای لبیک به فرمان رهبر فرزانه انقلاب و اجرایی نمودن قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت در وزارت بهداشت به فرماندهی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، قرارگاه جوانی جمعیت در تاریخ1400/12/7 در این وزارتخانه و با حضور وزیر و کلیه معاونین تشکیل و برگزار شد و در تاریخ 1400/12/25 به دانشکده ها/ دانشگاه های علوم پزشکی ابلاغ گردید. هدف از ایجاد این ساختار برنامه ریزی و اقدام جهت حرکت به سوی اهداف جوانی جمعیت، سنجش میزان پیشرفت، موانع و مشکلات پیاده سازی مواد قانونی حمایت از خانواده و جوانی جمعیت و نحوه نظارت بر عملیات اجرای قانون کنترل و پایش منظم گزارش های ادواری و محتوای آنها و ...... است.
اولین جلسه قرارگاه جوانی جمعیت دانشگاه در تاریخ 1401/3/23در سالن شهید زارع ستاد مرکزی برگزار شد. اولین جلسات کمیته های تخصصی نیز از تیر ماه همان سال به صورت ماهانه برنامه ریزی و برگزار گردید