توصیه های بهداشتی: ما می توانیم الگوی خود مراقبتی برای فرزندان مان باشیم.،داشتن خانه و خانواده ای سالم، ایمن و بانشاط نیازمند خودمراقبتی است،باخودمراقبتی،در هزینه های بهداشتی درمانی خود و خانواده صرفه جویی کنیم،خودمراقبتی به ما کمک میکند تا با قدرت ،سبک زندگی مان را تغییر دهیم و سالم و هدفمند زندگی کنیم،فرد سالم، خانواده سالم، دوستان سالم، همکاران سالم با  خود مراقبتی ،خود مراقبتی یعنی ارتقای  سلامت با تدبیر و امید.

1:59:48 AM 1397 / 11 / 29
 

روش های پیشگیری از آلودگی و فساد مواد غذائی:

استفاده از سرما
سرد کردن از جمله روش هایی است که موجب جلوگیری از تکثیر میکروارگانیسم های بیماریزا و به تعویق انداختن فساد در مواد غذائی می گردد.نکته حائز اهمیت این است که مدت زمان نگهداری مواد غذائی در یخچال بر حسب شدت فساد پذیری آنها متفاوت است . زمان نگهداری برخی از مواد غذائی با منشاء دامی در یخچال در جدول زیر نشان داده شده است:
 

زمان نگهداری

درجه حرارت ( سانتی گراد)

ماده غذایی

12 ساعت

0 تا 4

گوشت چرخ کرده

2-3 روز

0 تا 2

قطعات گوشت بسته بندی شده

8-6 روز

0 تا 2

گوشت مرغ تازه

10-6 روز

4 تا 6

برش کالباس بسته بندی شده

6-2 روز

0 تا 6

تخم مرغ

6-4 هفته

4 تا 6

سس مایونز

3-2روز

0 تا 4

شیر پاستوریزه

 

 انجماد مواد غذایی :

انجماد یکی از بهترین روش های نگهداری دراز مدت برای مواد غذائی است. منجمد کردن مواد غذائی و نگهداری آنها در فریزر موجب توقف رشد و تکثیر میکروبی شده و نیز واکنش های آنزیمی که موجب کاهش ارزش غذائی مواد می شود را به حداقل می رساند. در جدول ذیل زمان نگهداری انواع گوشت ها در فریزر نشان داده شده است:

زمان نگهداری

ماده غذایی منجمد شده

3ماه

گوشت چرخ کرده

12-7 ماه

گوشت طیور (مرغ و ...)

18-9 ماه

گوشت گاو

3ماه

ماهی پر چربی

5-4ماه

ماهی کم چربی

 

استفاده از گرما:

مهمترین روش های حرارتی برای نگهداری مواد غذائی دو روش پاستوریزاسیون و استریلیزاسیون میباشد در روش پاستوریزاسیون تا حدودی میکروارگانیسم ها از بین رفته و آنزیم ها غیر فعال می شوند. به همین دلیل فرآورده های پاستوریزه مثل شیر پاستوریزه باید حتما در یخچال نگهداری شوند.

در روش استریلیزاسیون، کلیه میکروارگانیسم ها از بین رفته و آنزیم ها غیر فعال می شوند. در نتیجه ماده غذایی برای مدت طولانی قابل نگهداری است. مثل شیرهای استرلیزه شده که به صورت در بسته در خارج از یخچال تا 3-2 ماه قابل نگهداری هستند. ( هنگامی که بسته بندی شیر استریلیزه باز شده و مورد استفاده قرار می گیرد باید حتما در یخچال قرار گیرد و ظرف 3-2 روز مصرف شود).

از روش های دیگر مانند تهیه کنسرو ، خشک کردن ، استفاده از پرتوها ( تابش اشعه) ، نمکسود کردن ، دود دادن ، تهیه ترشی و مربا ، استفاده از مواد نگاهدارنده برای نگهداری و جلوگیری از فساد مواد غذائی نیز استفاده می شود.

اطلاعیه بهداشتی :

شهروند گرامی :

تغییرات آب و هوایی , فصل گرما و پدیده خشکسالی احتمال بروز بیماریهای منتقله از آب و مواد غذایی بخصوص بیماریهای اسهالی و مسمومیتهای غذایی را در پی دارد . بنابراین بهتر است برای حفظ سلامت خود نکات زیر را رعایت نمائید:

1- استفاده از آب لوله کشی قابل شرب یا آب بطری شده دارای مجوز وزارت بهداشت , درمان و آموزش پزشکی
2- خودداری از نوشیدن آبهای جاری , چشمه های باز و قنوات
3- خودداری از نوشیدن آب از آبسردکنهای سنتی کنار خیابانها
4- خودداری ازخرید یخ از عرضه کنندگان متفرقه و غیر بهداشتی
5- خودداری از نوشیدن آب در پارکها و تفریحگاههای فاقد تابلوهای هشداردهنده آب ( قابل آشامیدن و غیر آشامیدن )
6- توجه به تابلوهای هشداردهنده آب قابل آشامیدن و غیر آشامیدن درپارکها و تفریحگاهها
7- خودداری از شنا کردن در استخرهای فاقد ضوابط بهداشتی و نهرها
8- تهیه مواد غذایی از مراکز عرضه دارای ضوابط بهداشتی
9- خودداری از خرید و مصرف مواد غذایی در مکانهای غیر بهداشتی
10- توجه به مشخصات مواد غذایی بسته بندی شده از تاریخ تولید , تاریخ انقضا , پروانه ساخت و بهره برداری و سالم بودن آن
11- خوداری از خرید و مصرف مواد غذایی روباز و غیر بهداشتی و فله ای
12- خودداری از خرید مواد غذایی عرضه شده توسط دستفروشان
13- خودداری از مصرف مواد غذایی پخته شده که بیشتر از 2 ساعت در فضای محیط باز قرار دارند.
14- گرم کردن (داغ نمودن) غذای پخته شده سرد قبل از مصرف
15- پاکسازی , انگل زدایی , ضدعفونی و شستشوی سبزیجات خام قبل از مصرف
16-استفاده از صابون مایع قبل از خوردن غذا , بعد از اجابت مزاج و ...

توجه : در صورت مشاهده هر گونه موارد تخلف بهداشتی بویژه در زمینه آب و مواد غذایی با شماره تلفن 5551055 مرکز بهداشت واحد بهداشت محیط تماس حاصل نمائید.

 
   

جشنواره پرتال

انتخاب پرتال برتر