توصیه های بهداشتی: ما می توانیم الگوی خود مراقبتی برای فرزندان مان باشیم.،داشتن خانه و خانواده ای سالم، ایمن و بانشاط نیازمند خودمراقبتی است،باخودمراقبتی،در هزینه های بهداشتی درمانی خود و خانواده صرفه جویی کنیم،خودمراقبتی به ما کمک میکند تا با قدرت ،سبک زندگی مان را تغییر دهیم و سالم و هدفمند زندگی کنیم،فرد سالم، خانواده سالم، دوستان سالم، همکاران سالم با  خود مراقبتی ،خود مراقبتی یعنی ارتقای  سلامت با تدبیر و امید.

12:15:48 PM 1396 / 05 / 26
 

اختلالات ناشی از کمبود ید :

ید چیست و چرا اهمیت دارد ؟

ید یک ماده مغذی است که معمولا از طریق آب و غذا به بدن انسان می رسد و سپس از طریق غده تیروئید جذب شده و در ساخته شدن همرمونهای تیروئید توسط این غده نقش اساسی دارد .
این هورمونها یا مواد شیمیایی در پدیده های مهمی مثل رشد و تکامل جسمی و عصبی سوخت و ساز مواد غذایی ،حفظ دمای بدن تولید انرژی عملکرد طبیعی مغز و سلولهای عصبی نقش اساسی دارند.

میزان مورد نیاز روزانه ید :

نیاز ر.زانه بدن به ید بین 150 -100 میکروگرم می باشد . مقدار مورد نیاز در تمام طول عمر متوسط انسان یک قاشق چایخوری است . البته آنچه که مهم است دریافت مداوم ید به طور روزانه است .

اختلالات ناشی از کمبود ید :

1- گواتر : به بزرگی غده تیروئید به هر علت گواتر گفته می شود .غده تیروئید یکی از غدد درون ریز بدن است که در جلوی گردن واقع شده است و در بزرگسالان حدود 20 گرم وزن دارد .در حالت طبیعی تیروئید لمس نمی شود و گواتر وجود ندارد ولی در اثر کمبود ید غده تیروئید شروع به فعالیت بیشتر می کند که این افزایش فعالیت منجر به بزرگ شدن اندازه آن می شود .
2- کری و لالی
3- لوچی چشم
4- اختلال در ایستادن ، راه رفتن و رشد جسمی
5- اختلال تکلم
6- کاهش رشد قد در کودکی و نوجوانی
7- کاهش ضریب هوشی
8- اختلالات روانی
9- کم کاری غده تیروئید
10- کاهش رشد مغزی و جسمی در جنین
11- عقب ماندگی رشد مغزی و جسمی در نوزاد
12- ناهنجاریهای مادرزادی
13- افزایش مرگ و میر دوره نوزادی
14- سقط و مرده زایی در زنان باردار

اختلالات ناشی از کمبود ید همیشه به صورت بزرگی غده تیروئید نیست و کمبودهای خفیف و مزمن می تواند عوارض جسمی و روانی را به همراه داشته باشد .

منابع غذایی حاوی ید :

ید به طور طبیعی در آب و خاک وجود دارد ولی خاک مناطق کوهستانی بر اثر سرازیر شدن آبها در معرض شستشوی مداوم است لذا ید در خاک این مناطق کم است و مقدار ید در محصولات گیاهی یا حیوانی این مناطق نیز کمتر است بنابراین آ وخاک اکثر مناطق کشور ما فاقد ید کافی است .بهترین منابع غذایی ید به ترتیب جلبک دریایی ، صدف و ماهی آب شور می باشد ولی با توجه به عادات غذایی مردم کشور ما بهترین مناسب ترین و کم خرج ترین روش پیشگیری از عوارض ناشی از کمبود ید استفاده از نمکهای ید دار تصفیه شده است .

با مصرف روزانه نمک ید دار تصفیه شده می توان از گواتر و سایر اختلالات ناشی از کمبود ید جلوگیری کرد .

توصیه های بهداشتی :

1- با مصرف نمک ید دار تصفیه شده میزان ید مورد نیاز بدن به راحتی تامین می شود.
2- نمک ید دار تصفیه شده در کشور ما در بسته بندی های نشخص در دسترس است .
3- نمک ید دار تصفیه شده از نظر رنگ ،بو و طعم هیچ تفاوتی با نمک معمولی ندارد.
4- نمک یددار تصفیه شده را باید در ظروف دربسته (چوبی ، پلاستیکی ، سفالی ،شیشه ای رنگی ) و دور از نور و رطوبت نگهداری نمود .
5- حرارت و طبخ غذا باعث تخریب ید موجود در نمک می شود . لذا باید نمک ید دار تصفیه شده را در آخر طبخ غذا به آن افزود تا به این ترتیب ید مورد نیاز بدن تامین شود .
6- نمک ید دار تصفیه شده را حداکثر تا دو ماه پس از خرید مصرف کنید .
7- میزان مصرف نمک ید دار تصفیه شده به اندازه نمک معمولی است .
8- تمام افراد جامعه از پیر و جوان سالم و بیمار به دریافت روزانه و مداوم ید نیاز دارند .
9- نیاز بدن به ید در دوران بارداری ،شیردهی و بلوغ افزایش می یابد .
10- مصرف نمک ید دار تصفیه شده ممکن است باعث کوچک شده غده تیروئید نشود ولی از بزرگتر شدن آن جلوگیری می کند .

   

جشنواره پرتال

انتخاب پرتال برتر